Kategorier:

Hvor blev nysgerrighed fra barndommen af?

Nysgerrighed, bliver den dæmpet af vores dårlige erfaringer?

Forleden mødte  jeg en kvinde på 50 år. Hun have lige mødt en skøn mand og deres relation var ved at udvikle sig til et seriøst parforhold.

Alt var sundt og godt i mellem dem.

Men hver gang forholdet tog det næste naturlige skridt, mærkede hun en frygt komme snigende.

Frygtens grumme ansigter, der udelukkende bundede i fortidens negative erfaringer. De stod i kø for at minde hende om, hvad der skete, sidst hun stod i en tilsvarende situation. De fristede med muligheden for at trække sig tilbage, inden det “gik galt igen”.

Hun følte ofte, at det var en kamp mellem nysgerrighed og spænding på den ene side og frygten og sårbarheden på den anden.

Frygt – en naturlig følgesvend eller stop klods?

Frygt er en praktisk følgesvend, når en reel trussel mod ens egen overlevelse er på spil. Men når der er tale om en følelsesmæssig frygt for at fejle, blive latterliggjort eller afvigelser fra ens egen “normalitet” – det ukendte – gør frygten os i stedet handlingslammede.

Men den skal tage med på rådet af de rigtige årsager.

Frygten får desværre ofte taletid i de situationer, hvor vi tidligere har satset og tabt. I situationer, hvor det kan være fristende at vige tilbage, hvis modet svigter. Når erfaringen genkalder, hvor skidt det gik sidste gang. Vores underbevidsthed kaster per automatik en livline til en sikker komfortzone og den forudsigelige status quo.

Udvikling i job og privatliv kræver mod og villighed til ikke at lade sig begrænse af tidligere hændelser. Nye situationer giver nye udfald eller i hvert fald muligheden for at påvirke slutresultatet.

Fortiden udfordrer vores nysgerrighed i nuet

Vores dyrt købte erfaringer gør mange af os mere tryghedsorienterede og mindre risikovillige. Vi mister tilliden og modet til at udfordre os selv.

Vi tilsidesætter den fandenivoldskhed vi havde som børn, og fortaber evnen til at opleve situationer, som for første gang – hvor vi kaster os ud i tingene og evner at leve i nuet.

Men! Når vi er opmærksomme på egne mønstre og negative overbevisninger, har vi mulighed for at ændre vores adfærd – vi kan dermed adressere den virkelige kerne i dilemmaet, hvorefter den mister magten over os.

Lad ikke fortiden holder dig tilbage fra at udfolde dit potentiale, kaste dig ud i nye projekter eller forfølge dine drømme – uanset om du vælger at bruge dette indlæg, som inspiration til dit private eller professionelle liv.

Ps. Kvinden var heldigvis hurtig til at indse, at hendes dæmoner skulle konfronteres og fortsatte med at udvikle sin private relation. Hun nægtede at lade hendes dårlige oplevelser og mønstre, stå i vejen for det liv hun selv kunne forme – nøjagtig som hun gerne ville.

Hold dig opdateret