Kategorier:

I dating er arbejdspladsen er topscoreren. 37% har haft en kontoraffære

Det siges, at 4 ud 5 par møder hinanden gennem sociale relationer eller i nærmiljøet.

Her er arbejdspladsen en af topscorerne.

En ny amerikansk undersøgelse, som virksomheden CareerBuilder har fået udarbejdet, viser, at ca. 37 % af alle medarbejdere har haft en romantisk relation til en kollega. Ca. 1/3 af disse forhold udvikler sig til et langvarigt forhold.

Og det er der flere naturlige (og indlysende) årsager til!

Mødestedet for ”lige børn leger bedst”

For det første bruger vi en stor del af vores vågne og aktive tid på arbejdspladsen med andre, der ofte har de samme (faglige) interesser og værdigrundlag som os selv.

Arbejdspladsen leverer et effektivt fællesskab, hvor vi har rig mulighed for at ”se hinanden an”. Og ikke mindst opleve den andens adfærd i flere forskellige situationer, som f.eks. hvordan vi håndterer konflikter og stress, hvordan vi tænker og handler, og hvordan vi færdes i grupper og sociale sammenhænge.

Dernæst viser anden forskning fra blandt andet socialpsykologer, at vi i højere grad bliver tiltrukket af en partner, der har samme uddannelsesniveau som os selv.

Den amerikanske undersøgelse underbygger dette faktum, da det gør sig gældende hos ca. 22% af de adspurgte, og hertil svarer ca. 18%, at de anser en partner med lignende job eller tilsvarende rolle som dem selv som en mere attraktiv partner.

Så arbejdspladsen indeholder en god kombination af ubevidste motiver, kulturelle og sociale værdiforståelse og ikke mindst ”kvalitetstid”, og fungerer derfor som det optimale forum for at udvikle en romantisk relation.

Når den søde musik fader ud

Undersøgelsens tal påpeger desværre også, at langt de fleste romantiske relationer ebber ud igen.

Hvor efterlader det de involverede parter følelsesmæssigt?

Et forlist og ulykkeligt forhold rammer ikke bare de involverede parter, men har ofte også en konsekvens for virksomheden og de øvrige medarbejdere, som er tilskuere til dette private og følelsesmæssige drama.

Som en eftervirkning af dette har ca. 5%, ifølge undersøgelsen, forladt en arbejdsplads efter en bristet romance, og for kun ca. 8% er det lykkedes at lande deres relationer i en anspændt, men tålelig, omgangstone og -form.

Når dating flytter ind på kontorgangen

De amerikanske tal er formentligt også retningsgivende for danske virksomheder. Derved lander mange virksomheder som part i en datingkultur og -adfærd.

Romantiske relationer på arbejdspladsen påvirker mange interessenter, og kan i værste fald have følgende konsekvenser:

  • Virksomheden med faren for at miste en god medarbejder, og heraf tab af viden
  • Forringelse af samarbejdsevne og –vilje i forhold til kollegaer omkring parret, hvilket kan resultere i ineffektivitet og øget risiko for konflikter
  • Mistrivsel og stress hos de involverede kan udløse sygefravær og heraf tab af produktivitet
  • Bør man som virksomhed derfor have en holdning og heraf en politik på området? Vil en politik på området lægge en dæmper på romantiske følelser?

 

Næppe, men hvordan håndtere den professionelle virksomhed så udfordringen med romantiske forhold og deres eventuelle negative påvirkninger af omgivelserne?

Når dating og intime udfordringer flytter ind på kontorgangen, bør parterapi og sparring så også afspejle sig i virksomhedens sundheds- og fastholdelsespolitik?

Hold dig opdateret