Når virksomhederne ender som ufrivillige datingaktør

En amerikansk undersøgelse, som virksomheden CareerBuilder har fået udarbejdet, viser at ca. 37 % af alle medarbejdere har haft en romantisk relation til en kollega,

Omtrent 1/3 af disse forhold udvikler sig til et langvarigt forhold.

Hvordan håndterer man en romance på kontoret?

Derfor kan det med sikkerhed siges, at arbejdspladsen er et oplagt og ikke desto mindre et naturligt sted at møde en kæreste. Virksomhederne bliver deraf, for manges vedkommende, en form for ufrivillig dating aktør.

Når den søde musik fader ud, viser udfordringerne sig

Undersøgelsens tal påpeger desværre også, at langt de fleste romantiske relationer udvandes.

Så, hvordan efterlader det de involverede parter følelsesmæssigt?

Et forlist og ulykkeligt forhold rammer ikke blot de involverede parter. Eftervirkningen af en bristet romance på arbejde viser, at ca. 5%, ifølge undersøgelsen, har forladt en arbejdsplads. Mens det for ca. 8% kun er lykkedes at lande deres relationer i en anspændt, men tålelig, omgangstone og -form.

Intime relationer på kontorgangene – go eller no go?

De amerikanske tal er formentligt også retningsgivende for danske virksomheder. De romantiske relationer på arbejdspladsen påvirker mange interessenter, og kan i værste fald have følgende konsekvenser:

  • Virksomheden står med faren for at miste en god medarbejder og heraf tab af viden
  • Forringelse af samarbejdsevne og –vilje, i forhold til kollegaer omkring parret, hvilket kan resultere i ineffektivitet og øget risiko for konflikter
  • Mistrivsel og stress hos de involverede parter, kan udløse sygefravær og dermed tab af produktivitet

Bør man som virksomhed, spørge sig selv om, om det er nødvendigt at have en politik på området, i forhold til de intime relationer der naturligt fremkommer på diverse kontorgange?

Kan politik på området ændre virksomhedernes rolle som datingaktør?

Næppe. Så, hvordan den professionelle virksomhed, hver især, ønsker at håndtere udfordringen med romantiske forhold og deres eventuelle negative påvirkninger af omgivelserne, må findes i retningslinjer for romantiske relationer.

Det leder dog også til næste udfordring, for virksomheden, som ufrivillig datingaktør.

For når private relationer og deres udfordringer flytter ind på kontorgangen, bør parterapi og sparring også afspejle sig i virksomhedens sundheds- og fastholdelsespolitik?

Hold dig opdateret