Kategorier:

Lost in transition: Kære singlemand – det er tid til at gå i panik

Statistisk kan vi kvinder bedre leve uden mænd end omvendt. Bogstaveligt talt.

For manden er fremskrivelsen på singletilværelsen mere dyster og potentielt livstruende.

Det kan bare ikke ses i mænds adfærd og bestræbelser udi sværmeriet og søgen efter en livsledsager.

Et nyt dansk undersøgelsesresultat, støttet af Hjerteforeningen, viser at mænd, der bor alene, har 90 pct øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme. Tidligere store generationsstudier bl.a. the Harvard Study of Adult Development, konkluderer det samme. Vi mennesker har brug for særlige livsvidner og fortrolige relationer. Et skæbnefællesskab. Ellers går det ud over vores livskvalitet og sundhed.

På trods af at de fleste mænd faktisk har et livsmål om at være i et forhold, gør de ikke nok ved det selv. Det oplever jeg som kvinde og i mit virke som personlig matchmaker. Måske gælder det ikke lige præcis dig. Det er klart. Men statistikken er også klar. Hver femte mand over 50 år har ikke fået børn, og antallet af enlige mænd over 65 år er hastigt stigende. Det er min erfaring, at det langt hen ad vejen er deres egen skyld. De tror fejlagtigt og forkælet, at de har tiden for dem – som en dyr flaske vin, der kun bliver bedre. Men kære mand, det er tid til at gå i panik og tage medansvar.

I stortrives og flokkes i statens skove og på karrierestigen. Handlekraftige midaldrende mænd i lycra. Mænd med stjerne på skuldrene og respekt på direktionsgangen. Mænd der ser forhindringer som udfordringer, drevet af kvalitetssikring og et Apple-ur. Men når det kommer til datingscenen, siver initiativet og selvstændigheden ud. Singlemænd der driver utilpassede rundt i den digitale frihed. Et prik her og der. Det er ganske ofte, hvad det kan blive til – et online ’prik’ – vores digitale samtids svar på hulemadens gok med køllen. Kodesprog for ”Jeg magter ikke at skrive til dig, så jeg prikker til dig i stedet, så du ved jeg findes.”

Og hvis du alligevel undrer dig over, hvorfor kvinden ikke vender tilbage smigret og med forhåbningsfuld hjertebanken, er det, fordi hun sandsynligvis har travlt med at realisere sig selv, tjene sine egne penge og skabe en familie – siden 2013 er antallet af børn født af solomødre steget med 29 pct. Hun kan uden dig.

Der florerer en vandrehistorie blandt mænd. Om at kvinder kræver (for) meget. At vi kontrollerer og kvaser mandens spillerum. For mange bliver det en undskyldning for ikke at komme i gang og sætte sig selv i spil. De stærke kvinder. Men det er for nemt at give hende skylden og lade ansvaret for stævnemøder og spirende parforhold ligge uberørt hen som pyntegrønt.

Tag ansvar for situationen og snup initiativet. Mød forberedt op på jeres date. Hav en plan for hvad der skal ske, og hvor I skal mødes. Skrot den pleasende autopilot der svarer: ”Det ved jeg ikke, hvad synes du?” og ”Det du gerne vil?”. Måske drømmer hun om at mærke og opleve moderskabet på sigt. Men til et velduftende vakkert barn. Næppe en granvoksen mand. Så forlad sidevognen og mød hende som en ligesindet. For dating er et uundgåeligt miskmask af akavethed, resonans og kontroltab. For begge parter. En akavethed og en følen-sig-frem der skal passeres, før det bliver rigtig godt.  Så don’t leave her hanging, men læn dig ind i relationen, og se hvad det kan bære.

Det er formodentligt for sent at indfri drengedrømmen om at spille på det danske landshold, med mindre du stiler efter mere nicheprægede sportsgrene som Curling eller Roller Derby, men med 1,6 millioner singler i Danmark er der stadig håb for at møde den eneste ene. Også mere en éen gang. Men det kræver et godt greb i modet og en accept af – hvor dejligt det end ville være – at kærligheden ikke kommer i quickfix- eller to go-format.

Dating er en sitrende og livsbekræftende disciplin men også hårdt arbejde i usikkert terræn, og mit håb er, at mænd bliver bedre til at komme ud af startboksen. Ellers løber tiden fra dem, og mange opdager det for sent. For det er unægtelig et mere snævert marked, når man står som 72-årig og indser, at det kunne være rart med et livsvidne og medsammensvoren. Som Benny Andersen skrev om kvinder: ”Det er besværligt med, men det går ikke uden.”

Helle Jensen, Personlig Matchmaker

Kronik bragt i Politiken d. 27. februar 2019.

Hold dig opdateret