Kategorier:

Tillader du, at din usikkerhed begrænser dig?

Bag din usikkerhed ligger en grundlæggende frygt.

Frygt aktiveres når der er fare på færde.

Dit frygtinstinkt er, desværre, ikke opdateret til at skelne mellem reel og tænkt frygt.

Lader du din “opdigtet” frygt farve din virkelighed?

Frygt, ven eller fjerde?

Frygt er den følelse, som forskere studerer mest, hos både mennesker og dyr. Frygt er en evolutionær arv, der har til formål at sikre vores overlevelse. Når vi føler frygt, opleves det som en negativ følelsesmæssig tilstand, hvor vi bekymrer os for vores eget helbred og liv. Det udløser en masse aktivitet i vores krop og hoved, fordi vi prøver at undgå eller slippe væk fra farlige situationer.

På den måde er frygten en ret anvendelig følelse, der forbereder kroppen og fremprovokerer en bestemt adfærd til at overleve eller klare potentielt farlige situationer.

Men frygten kan også blive overvældende.

Den kan gøre os handlingslammede i situationer, hvor der reelt ikke er fare på færde. I de situationer er den ikke længere positiv, fordi den simpelthen afskærer os fra at forfølge nye muligheder.

6 typer af frygt, der begrænser os

Når følelsen af frygt sætter ind, kan den styre vores handlinger og sætte begrænsninger for, om vi lever livet til fulde. Den kan hæmme os og holde os tilbage fra at udleve vores sande potentiale i både arbejds- og privatlivet.

Ifølge foredragsholder Soulaima Gourani er der 6 ting vi frygter allermest:

Frygten for at fejle                                                                         

Fejl er en nødvendig og vigtig del af vores liv. Men mange af os er bange for at fejle, fordi vi ofte er drevet af vores trang til at fremstille os selv perfekte.

Årsagen til det er, at vi frygter at blive udstødt af flokken. Det ligger nemlig dybt i os, at vi skal være en del af flokken for at kunne overleve.

Derfor er vi bange for at fejle socialt og blive set skævt til af andre. Vi er bange for konsekvenserne af vores fejl, og at vi måske ikke kan overskue eller håndterer dem efterfølgende.

Frygten for latterliggørelse

Mennesker frygter latterliggørelse. Vi frygter at ende i en situation, at folk griner af os.

Det ligger grundlæggende dybt i os, at vi vil være anerkendt, vellidt og accepteret. Vi er bange for at træde ved siden, tab ansigt eller få negativ kritik.

Det forhindrer os i at kaste os ud i nye relationer eller at forfølge succes.

Frygten for det ukendte                                   

Mange af os frygter det ukendte. Vi er bange for det vi ikke kender til, eller det vi forestiller os er frygtindgydende.

Men frygten sidder som oftest ”bare” i vores hjerner.

Vi bilder os selv ind, at der er noget at være bange for, selvom der måske i virkeligheden slet ikke er det.

Her handler det faktisk ikke så meget om frygt. I stedet handler det om uvidenhed. Det er nemlig vores manglende evne til at forstå situationer eller mennesker, som nærer vores følelse af frygt.

Frygten for at blive afvist

For de fleste af os kan en afvisning føles meget personlig. Der opstår derfor let konflikter, bliver skabt afstand eller svære relationer på den baggrund.

I bund og grund kan frygten for afvisning gøre, at vi mere eller mindre bevidst holder afstand til andre. Men det vi selv oplever i situationen er, at det er de andre, der afviser os.

Vi tyrer til den forsvarsmekanisme for at beskytte vores egen sårbarhed.

Frygten for ensomhed

Ensomhed er en helt almindelig følelse, der ligesom andre følelser også indeholder et vigtigt budskab.

Ensomheden fortæller os, at der er et tomrum, som ikke bliver opfyldt. Ligesom sult fortæller os, når vi mangler mad, så fortæller ensomhed os, når vi er i underskud socialt.

Forskning viser, at ensomme mennesker dør tidligere end andre.

Frygten for at dø

For langt de fleste af os er døden da også et vilkår, vi modvilligt accepterer, selvom vi nok ikke bryder os om at tænke på døden. Alle mennesker har indimellem eksistentielle tanker om livet og døden. Det er kun naturligt og relevant at tænke over det.

Men for nogle mennesker kan tanker om døden overskygge hele livet.

Ofte er det frygter vi mest, hvad vi ønsker mest.

Hvis vi indser at på den anden side af vores frygt er succes, vil vi være mere villige til at gøre, hvad vi er bange for.

Går du målrettet efter dine mål og drømme?

Eller lader du frygten holde dig tilbage?

Forskning viser, at du har lettere ved at nå dine mål og udleve dine drømme, hvis du er i et sundt parforhold.

Drømmer du om at dele dit liv med en partner, hjælper My Perfect Match dig tættere på målet!

Hold dig opdateret