Kategorier:

Dating: Et løb i 4 faser frem til et forpligtende forhold

Dating kan føles som et langt sprint.

Rejsen igennem dating frem til et forpligtende forhold er ofte brolagt med mange udfordringer og discipliner.

Det gode råd er derfor:

Jo bedre du mener at kender dig selv, jo lettere slipper du gennem de [udfordrende] faser.

Altafgørende faser frem til et forpligtende forhold

Drømmer du om at nå frem til den mållinje, hvor du er i forpligtende parforhold, så skal du snøre løbeskoene og gøre dig klar til et sprint i fire faser.

I processen fra dating og et forpligtende forhold skal du nemlig igennem fire forudsigelige stadier.

Trin 1: Tiltrækning og den spirende attraktion

Nysgerrigheden er vagt, og den første kontakt er skabt.

Jeres første kontakt kan være et tilfældigt møde eller i et traditionelt dating-miljø. Uanset skal dette første møde konverteres til en date.

Den første formelle date giver jer mulighed for at lære hinanden at kende for at se, om der er nok nysgerrighed/interesse til at tage bekendtskabet til den næste fase.

Den næste fase indebærer anden og tredje møde.

Trin 2: Nysgerrighed, interesse og forelskelse

I den anden fase er tiltrækning og forelskelse mest centrale for jeres relation.

Tiltrækningen i denne tidlige fase baserer sig ofte på partnerens umiddelbare egenskaber såsom udseende, interesser og personlighedstræk. Her bestræber I jer begge på kun at vise jer selv fra jeres bedste side.

På dette stadie er tiltrækningen mellem jer ikke særlig dyb.

De forskelle eller uoverensstemmelser der måtte være, bemærker I enten slet ikke eller henkaster det som et mindre problem med formodningen om, at han/hun vil ændre sig.

I har generelt ikke mange konflikter på dette stadie, fordi I hver især ihærdigt forsøger at imponere den anden.

Højst sandsynligt spørger I ikke jer selv om, den anden nu også er den ”rigtige” person for jer. I er mere optaget af, hvad I kan gøre for at den anden kan lide jer.

Denne fase varer typisk tre eller fire måneder afhængigt af jer som individer, herunder jeres modenhed, erfaring og selvforståelse.

Dur, dur ikke

Henimod slutningen af denne fase, eller forhåbentlig undervejs, opstår spørgsmålet om, hvorvidt den anden nu også er et godt match for dig. Vi, kvinder har ofte et ønske om at få en tidlig afklaring af, hvor forholdet er på vej hen.

Anbefalingen er at lade relationen udvikle sig langsomt og give det tid, før I træffer nogle beslutninger om udfaldet af forholdet.

I skal, i hvert fald, undgå at drage forhastede beslutninger. Selvfølgelig med mindre at forholdet ikke er det rette for dig.

Hvis det er tilfældet, skal du naturligvis afslutte relationen på en anstændig måde.

Trin 3: Bevidsthed og at blive kærester

Under denne fase af forholdet, er hormonerne begyndt at falde ned, og virkeligheden sætter ind. Jeres relation begynder at udvikle sig til en dybere forbindelse.

Tilliden vokser sig stærkere.

Da I lader facaderne falde er, det nu lettere at dele mere intime emner og følelser.

Det giver plads til, at I nu interagerer mere naturligt og afslappet i hinandens selskab. I er begge bevidste om jeres samspil, og mærker svagheder, forskelle eller ”fejl”. Det er også nu, de små søde vaner begynder at blive irriterende.

Det er her de evige problemer eller forskelligheder, som fx ønsket om orden og struktur, graden af behov for samvær eller mere involvering i sociale aktiviteter begynder at dukke op. I begynder at notere jer forskellene, og måske endda klager eller forsøger at løse problemet.

Når intimitet stiger, støjer usikkerheden

Efterhånden som intimiteten mellem jer vokser, kommer der uundgåeligt flere afsløringer frem i lyset, både verbale og nonverbale, fordi I vender tilbage til jeres ”normale jeg”.

Det er altså også her det store spørgsmål om ”hvor vi er på vej hen” fremstår endnu stærkere.

Kvinder har en tendens til at stille spørgsmålet, også selvom ingen af jer er afklaret omkring svaret.

Vælger I at fremtvinge et svar nu, kan det fremprovokere reelle problemer i forholdet. I har begge brug for at lytte til den indre stemme og visdom.

I den afklarende fase er det vigtigt at dele tanker og følelser med hinanden, frem for at fremtvinge en forpligtelse. Derfor er ingen grund til at forhaste denne vigtige fase.

Trin 4: Forpligtelse eller engagement

På dette stadie i forholdet har I en god forståelse for hinandens værdier, livsstil og mål for fremtiden. Og I er involveret i hinandens familie og venner.

I har nu alle forudsætninger for at tage åbne og ærlige samtaler omkring planlægning af jeres samliv og fremtid sammen. Drøftelser omkring om børn, økonomi, karriere, fremtidige mål og livsstil er nu mere konkrete.

Jeres forskellige måder at se og gøre ting på har fundet et normalt niveau.

Og I fortsætter med at blive klogere på jer selv og jeres forhold, da I løbende erfarer, hvordan I håndterer disse forskelligt.

Et vigtigt skridt er også, at I, løbende, bruger tid på at evaluere forholdet og jeres evne til at være en del af en følelsesmæssig relation.

Udvikling eller afvikling i et forpligtende forhold

Det er vigtigt at huske, at hvert stadie er forbundet med en beslutning om at fortsætte til næste fase eller afslutte forholdet.

Ligesom det er forskelligt, hvor reflekterende I hver især er over fasernes udvikling, og de tilhørende beslutninger, der skal tages undervejs.

Undervejs er det også en fordel at turde sætte ord på din egen fremdrift i forholdet for at afstemme hastigheden og forventningerne til hinanden.

Mange glemmer eller tør ikke gøre dette og misser derved muligheden for at få en sund evaluering af sig selv og forholdet. Og derved kan de ikke være opmærksomme og bevidste om den viden og læring for personlig vækst, der ligger i at invitere et andet menneske ind i intimsfæren.

Søger du et forpligtende forhold?

I jagten på kærlighed findes ingen shortcuts eller quickfixes. Med personlig matchmaking kommer du hurtigere i mål.

Hold dig opdateret