Kategorier:

Forstå de 4 trin: Fra usikker dating til et sundt forhold

I jagten på kærlighed og et sundt forhold findes ingen shortcuts eller quickfix’es.

en sunde proces frem til gensidig forpligtelse og engagement skal ske gennem 4 stadier: Fra første møde til fælles samliv.

Det lyder måske lidt for planlagt og kedeligt, men ved at være bevidst og opmærksom på disse faser, kan du måske undgå at involvere dig i en usund og – i værste fald – en destruktiv relation.

4 faser, der giver dig afklaring og tryghed

I processen fra dating til et forpligtende og sundt forhold kommer du og I gennem 4 naturlige stadier. Hvert trin er forbundet med en beslutning om at gå videre til næste fase eller afslutte forholdet.

Hver fase indeholder muligheden for erfaring og læring, som øger din selvindsigt og selvforståelse, der kan styrke jeres relation. Nogle faser tager længere tid at gennemleve end andre. Ligeledes skal i tilgodese jeres forskellige behov for hvert trin, I tager, eller skal tage – det kan også længere tage tid end andre.

Nogle er desuden mere opmærksomme og bevidste omkring fasernes udvikling og beslutninger, der skal tages, end andre. Andre følger bare med udviklingen eller søger måske endda at springe et grundlæggende trin over.

De misser derved muligheden for en sund evaluering af dem selv og forholdet. Det kan øge risikoen for at forhaste en relation eller blive forført til en relation, der ikke er sund i sig selv.

Trin 1: det første møde / attraktion

Interessen er født, og den første kontakt er skabt.  Det første kontakt kan være en mere eller mindre formel date. Den første ”formelle” date giver jer mulighed for at lære hinanden at kende og for at se, om der er nysgerrighed eller interesse nok til at tage det til næste niveau.

Det indebærer at arrangere et andet eller tredje møde.

Trin 2: Nysgerrighed, Interesse og forelskelse

I den anden fase er tiltrækning og forelskelse det mest centrale for jeres relation.

Tiltrækningen i denne tidlige fase er ofte baseret på din partnerens fysiske egenskaber, som udseende, interesser og personlighedstræk. Her er tiltrækningen mellem jer måske ikke så dyb, og I bestræber jer i denne fase på hovedsageligt at vise jer fra jeres bedste side.

De forskelle eller uoverensstemmelser, der måtte være, bemærker I umiddelbart ikke. Hvis du mærker en snert af noget, er det let at kategorisere det, som et knap så stort problem. Eller du kan have et håb eller formodning om, at han/hun vil ændre sig.

Konflikterne udebliver i dette stadie, fordi I hver især ihærdigt forsøger at imponerer den anden. Du stiller ikke spørgsmålet, om den anden nu også er den ”rigtige” for dig, men du er mere fokuseret på, hvad du kan gøre for, at hun/han kan lide dig.

Denne fase varer 3 eller 4 måneder afhængigt af jer som individer, og jeres modenhed, erfaring og selvforståelse.

Mod slutningen af fasen, opstår det afgørende spørgsmålet om denne anden nu også er god for mig. Her har kvinder ofte et ønske om at få afklaret, hvor forholdet er på vej hen.

Trin 3: Bevidsthed om at blive kærester

Nu er hormonerne ved at falde ned og virkeligheden sætter ind. Jeres relation udvikler sig til en dybere forbindelse, og tilliden til hinanden er stærkere.

I er nu klar til at lade facaden falde, og står ved dem I er. Det gør lettere at åbne op for at dele mere intime emner og følelser.  I er nu mere naturlige og afslappet i hinandens selskab. I er nu mere bevidste om jeres samspil og lægger i højere grad mærke til svagheder, forskelle eller fejl.

De søde vaner bliver nu irriterende.

Uenigheder og forskelle, som ønsker til orden og struktur, graden af behov for samvær eller sociale aktiviteter begynder også at dukke op.

I takt med, at intimiteten udvikler sig mellem jer, opstår flere afsløringer. Det kan være verbale og nonverbale, fordi I vender tilbage til jeres ”normale” og naturlige jeg.

Det store spørgsmål fremstår endnu stærkere: “Hvor er vi på vej hen?”

I den afklarende fase er det vigtigt at dele tanker og følelser med hinanden – fremfor at fremtvinge en forpligtelse.

Trin 4: Forpligtelse og engagement

Her bør I have en god forståelse for hinandens værdier, livsstil og mål for fremtiden. Det vil være en god idé at være involveret i hinandens familie og venner i dette stadie

Alle forudsætninger skal være på plads, så I kan tage åbne og ærlige samtaler omkring planlægningen af jeres samliv og fremtid sammen. Drøftelser omkring om børn, økonomi, karriere, fremtidige mål og livsstil bliver også mere konkrete.

Jeres forskelligheder og måder at se forskelligt på tingene har fundet et normalt niveau og er blevet naturligt at forholde sig til. I lærer løbende mere om jer selv og jeres forhold, samt hvordan I håndterer disse forskelle forskelligt og jeres evne til at være en del af et følelsesmæssigt og sundt forhold.

Brug tvivl som medspiller

Det er selvfølgelig en svær balance, du står overfor. På den ene side skal du tillade dig selv at udvikle relationen gennem hver stadie og på den anden side, skal du være passiv i forhold til fremdrift og dynamikken i relationen.

Ved at være bevidsthed om præcis dine behov og følelser sparer du dig selv for mange hjertekvaler samtidig med, at du er nærværende og opmærksom i jeres samspil.

For er du i tvivl, om dit forhold skal opgraderes til næste fase, er min anbefaling, at du lader tvivlen komme håbet til gode.

Er du usikker, så undlad især at træffe en forhastet beslutning. Tillad dig at være i det pågældende stadie en stund længere, til du har fundet den nødvendige afklaring.

Hold dig opdateret