Kategorier:

Parforholdet: Et helt naturligt energiboost af sundhedfremmende hormoner

Spar besværet og kys på din partner i stedet.

Det kan være lige så gavnligt for din trivsel og sundhed.

Du behøver ikke ekstra indtag af vitaminer og mineraler.

Hvis du har styr på parforholdet, kan de ægte ”kærlighedshormonerne” styrke din følelse af velvære.

Forelskelse er en kemisk reaktion

De følelser, der opstår enten når du møder et nyt menneske eller oplever et bud eller en skilsmisse, er alle forbigående tilstande. Hvad enten det er seksuelt begær, forelskelse, følelsesmæssig tilknytning eller nedtrykthed og depression.

Når disse tilstande opstår, skyldes det nemlig forhøjede eller sænkede koncentrationer af specifikke stoffer i kroppen; hormoner eller neurotransmittere.

De hormonelle reaktioner er dyriske grundlagt for at hjælpe dig med at vælge den ”bedst egnede” partner. Derved udelukker de genetisk uegnede kandidater i kampen om forplantning og artens overlevelse.

Ligeledes sikrer de hormonelle påvirkninger også, at vi forbliver sammen som par for at opfordre vores afkom.

I dag er du stadig lige så påvirket af de kraftfulde stoffer som din forfædre.

Forskere mener dog, at vores naturlig dating-strategi er udfordret af kvinders brug af p-piller, parfume og andre ”kemiske” stoffer. De forstyrrer den rene hormonelle tiltrækningskraft.

Findes kærlighed ved første blik? 

En undersøgelse viser, at selv om mange af os drømmer om kærlighed ved først blik, er det kun 11% af de adspurgte ægtepar, der havde den oplevelse, da de mødtes første gang.

Hos de resterende par satte ”kærlighedshormonerne” først gradvist ind, efter de havde fået et neutralt eller positivt indtryk af hinanden.

De oplever ikke den umiddelbare seksuelle eller romantiske tiltrækning ved det første møde.

Når så først forelskelsen sætter ind, og vi svæver på en lyserød sky, mistolker vi ofte kemien som et tegn på kærlighed og samhørighed, der holder for evigt.

Men det er langt fra sikkert.

En varig relation kræver mere end kemi og hormoner.

Kærlighedsforholdets naturlige energibooster

Alle hormondrevne forelskelsestilstand er forbigående og ikke permanente.

Forskere har opstillet tre tiltrækningstilstande eller -faser, som de vigtigste:

Begær – Romantik – Forpligtelse og brud

Fase 1: Begær

Kønshormonet testosteron regulerer den seksuelle lyst og begær.

Både mænd og kvinder har hormonet, men det er 10 gange højere hos mænd end kvinder. Derfor har mænd oftere lyst til sex end kvinder.

Hos kvinder er det hormonet østrogen, der stimulerer forførende adfærd, åbenhed og modtagelighed samt lysten til nærhed, hudkontakt og sex.

Fase 2: Romantik

I denne fase er du forelsket og kan ikke tænke på andet.

Du mister appetitten, har ikke behov for ret meget søvn og forsøger at tilbringe så meget som muligt i din udvalgtes selskab.

I den forelskede og romantiske tilstand spiller en gruppe neurotransmittere, der kaldes monoaminer, en vigtig rolle. Neurotransmitterne er:

Dopamin – din afhængighed

Dopamin bliver aktiveret af vanedannende stoffer. Det kan for eksempel være kokain og nikotin.

Stoffet skaber nemlig en trang til at søge en behagelig stimulans, og kan derved skabe en afhængighed. Denne afhængighed kan også opstå ved forelskelse. Du bliver altså afhængig af din partner.

Noradrenalin – skærper din opmærksomhed

Noradrenalin er i familie med adrenalin, som øger energiniveauet, hukommelsesfunktionen for nye stimuli, hjerterytmen og blodtrykket. Mænd bliver gode til at lytte og huske, når de er nyforelsket.

Samtidig nedsætter stoffet appetitten, giver søvnløshed, og opstemthed. Det aktiverer også flere kamp- eller flugtreflekser, som får dig til at være mere pirrelig og opmærksom.

Serotonin – den positiv besættelse

Af alle forelskelsesstofferne mener videnskaben, at serotonin er den vigtigste.

I forelskelsesfasen nedsættes niveauet af serotonin. Det muliggør en øget koncentration af hormonerne testosteron, dopamin og noradrenalin.

Det lave niveau gør, at du har et øget fokus på genstanden for dine følelser; din partner. Du vil have mere af personen, så det nærmer sig en besættelse; en sindssyge, som man siger.

Den romantiske fase varer fra 3 til 24 måneder. Det er så lang tid, det tog vores forfædre at blive gravide eller finde en ny partner.

Har I held med at løse jeres konflikter konstruktivt, når den romantiske fase er forbi, har I en stor sandsynlighed for at udvikle jeres relation til forpligtelsesfasen.

Fase 3: Forpligtelsen

Der er to tilknytningshormoner, som hjælper jer med at bevare jeres indbyrdes forpligtelse ud over den romantiske fase.

Især de stoffer der udvikles i forbindelse med graviditet og rollen om forældre, som gør at parret holder sammen for at opfostre deres afkom.

Oxytocin – den gode fysiske kontakt

Under sex frigives stoffet oxytocin, som knytter bånd mellem jer.

Oxytocin reducerer også stress, især hos kvinden. Forskere mener også, at oxytocin har mange andre sundhedsfremmende fordele for begge køn.

Vasopressin – det monogame hormon

Vasopression er et monogamihormon, der spiller en vigtig rolle i den langsigtede forpligtelse mellem parret. Koncentrationen af vasopression stiger op til og under orgasme.

Spændingen og intensiteten får jer til at holde sammen, ud over den romantiske fase, hvis I passer sammen på nogle afgørende udviklingspunkter.

Det handler om fælles ønsker for indhold af relationen og fælles oplevelser, som f.eks. rejser, hobbyer, fælles projekter, realisering af fælles drømme og personlig udvikling.

Mens du venter på parforholdet

Dopamin, serotonin, oxytocin og endorphiner er kvartetten er kilde til din lykkefølelse. Her er fif til hvordan du selv kan aktivere dem:

1) Humor og latter aktiverer endorfinerne

2) En tur ned ad Memory Lane kan give mere serotonin

3) 8 kram om dagen giver dig et skud oxytocin

4) Forkæl dig og bliv belønnet med dopamin

Men det er trods alt sjovere at gøre det sammen med en partner.

Hold dig opdateret