Har du selvværd nok til at turde blotte dig?

Bruger du alt for mange ressourcer på at skjule dine ”svagheder”?

Så stop med det!

Din sårbarhed gør dig til et ægte menneske. Og vi har brug for ægte mennesker, der tør fejle og erkender at de ikke har styr på alting.

Også selvom du føler, at du står alene nøgen og sårbar!

Sårbarhed blotter dine ”uperfekte” sider

De fleste af os har svært ved at vise vores sårbarhed. Derfor ender ofte med, at vi forsøger at fremstå mere overskudsagtige og ovenpå, end vi reelt er.

Vi forbinder nemlig sårbarhed med negative følelser. Følelser som frygt, sorg, vrede og skam. Følelser som vi opfatter som svaghedstegn.

Men når vi er sårbare, så har vi fat i os selv. Her har vi noget, der betyder noget for os. Vi skal derfor tillade os at stå ved vores sårbarhed.

For der er her vi tro mod os selv og vores reelle behov.

Din sårbarhed er vejen til sunde relationer

Evnen til at skabe sunde relationer afhænger af vores evne til at være den vi er inderst inde; vores sande jeg.

Ifølge den anerkendte amerikanske forsker Brene Brown undgår mange af os bevidst at komme i situationer, hvor vi kan risikere at blive skuffede, usikre eller afvist. Netop derfor kan vi have svært ved at knytte os til andre mennesker, mener Brene Brown.

Brene Brown forsker i begreber som sårbarhed, mod, skam og selvværd. Gennem sine studier er hun komme frem til, at de mennesker, der er gode til at skabe tilknytning til andre, har et udtalt karaktertræk.

De tør nemlig at være sårbare.

De føler sig værdige til relationen.

De føler, at de er gode nok.

Skam hæmmer din risikovillighed

Brene Brown´s forskningsresultater viser samtidig, at skam og mindreværd er et almindeligt udbredt vilkår hos mange af os.

Vi skammer os over ikke at være gode nok, ikke pæne nok, ikke slanke nok, ikke dygtige nok, ikke velhavende nok.

Den usikkerhed afholder os fra at tage den følelsesmæssige risiko, der skal til for at vise omverden, hvem vi er.

”At føle sårbarhed er kernen i svære følelser som frygt, sorg og skuffelse, men det er også fødestedet for kærlighed, tilhørsforhold, glæde, empati, innovation og kreativitet.

Når vi lukker af for sårbarhed, distancerer vi os selv fra oplevelser, der bringer formål og mening i vores liv.« udtaler Brene Brown.

Den begrænser os derfor i udfolde vores potentiale og gribe muligheder.

7 gode grunde til at finde modet frem og vise din sårbarhed

Psykolog Emilie Jahnnie Sigård har skrevet en bog om emnet, og har udarbejdet denne liste over fordelene ved at vise sårbarhed:

1. Større kærlighed

Det er svært at få et kærlighedsforhold med en virkelig tilknytning, uden at du blotter dig over for den anden. Du mister en dimension af kærligheden. I stedet får du et forhold, hvor du lever lidt for meget på overfladen. Og det gør forholdet skrøbeligt.

2. Dybere forhold

Du får mere ud af relationen til andre, når du tør vise sin sårbarhed. Det gør os empatiske og respektfulde at være sårbare. Det er vigtigt i sociale sammenhænge.«

3. Mere robusthed

Det er en god investering at være i kontakt med dine mere sårbare følelser. Er du det, bliver det nemmere at håndtere, når du mærker livets skrøbelighed som angst for at blive forladt, eller når en, du elsker, bliver alvorligt syg. Der er en større accept og fornemmelse af livets gang.

4. Forstærker sanserne

Når du får kontakt med det sårbare i dig selv, får du flere nuancer i livet og i dine oplevelser. Du forstærker sanserne. Mange når et tidspunkt i livet, hvor de oplever en kedsomhed, en følelse af gentagelse, af at have set og prøvet det hele. Åbner man op for sårbarheden, åbner du for nysgerrigheden og nye perspektiver i livet.

5. Mærk dig selv

Det er lidt paradoksalt, at du i virkeligheden bliver mere skrøbelige af at skjule din sårbarhed. Det er som en dæmning. Jo mere der hober sig op bag den, desto mere truer den med at briste. Jo mere man lukker følelser inde, desto mere bliver de en ulempe.

6. Giver andre mod

Jo mere du åbner op for din egen sårbarhed, desto mere kan du åbne og gå dybere i forholdene med andre. Når du har modet, giver det også andre modet til, at de kan vise deres sårbarhed. Pludselig har du en familie eller et forhold, hvor der sker noget helt andet.

7. Ro og nærvær

Sårbarhed gør os mere jordnære – giver mere ro. Vi forventer ofte, at vi bliver svage af at mærke sårbarheden, men der sker det modsatte.

Kontakten til vores inderste behov giver os ro og mere nærvær.

Savner du en at dele livet med?

Hold dig opdateret